Lystfiskeri ved Vestkysten

Her ved Vestkysten er der et utal af gode fiskemuligheder.
Tæt på Søndervig Camping finder du put and take, fjord, å, hav og havnefiskeri. Er heldet med dig kan du få dig et væld af spændende fiskearter med hjem.

Jari fra http://www.lystfiskeridanmark.dk/ har skrevet en masse nyttig information omkring de mange muligheder.

Regler og mindstemål

Før man tager ud for at fiske, er det vigtigt at man er opmærksom på de gældende regler for lystfiskeri i vores område.

Nogle fisk er fredede i perioder, andre må ikke hjemtages uanset årstid og for langt de fleste fiskarter, er der gældende regler for hvor store eller små de må være, før man må tage dem med hjem.

 

I nedenstående links kan man læse om alle de gældende regler for lystfiskeri i blandt andet Ringkøbing/Skjern Kommune.

I Ringkøbing Fjord må man ikke hjemtage laks og havørreder.

Tips til god behandling af fisk der skal genudsættes.

 • Fisker man efter fiskearter, som man ved man ikke vil have med hjem, så brug kroge uden modhager. Er der modhager på krogen eller krogene man har købt, kan de klemmes ind med en almindelig flad tang.
 • Klem ikke for hårdt på fisken, når den holdes og håndteres.
 • Put aldrig fingre eller hænder ind i gællerne på fisken. Gællerne er sarte og det er sjældent, at en fisk overlever “indgrebet” efter genudsætning.
 • Brug så vidt muligt et net når fisken “landes”. Mange løfter fisken i linen, hvor den ofte spræller med sin fulde vægt placeret på krogen. Det kan ofte ende med et stort hul i fiskens mund. Land den med nettet og krogen kan løsnes nemt og enkelt.
 • Hav altid en krog-løser med. En tang eller andet, når krogen sidder godt og evt. dybt i fisken.
 • Fiskene har ikke godt af at sprælle rundt på sten eller eksempelvis asfalt. De kan sagtens tåle græs eller blødt underlag generelt. Hold gerne en hånd over fisken under behandling, så den ikke slår sig i sin kamp for at slippe fri, uanset underlag.

Tips til håndtering af fisk der skal hjemtages.

 • Afliv altid en fisk med det samme. En langsom død i en spand med vand eller andet, kan vi i bund og grund ikke byde en gave fra naturens side. Det gælder uanset fiskeart.
 • Husk at holde fisken væk fra solen.
 • Opbevar gerne den aflivede fisk i vandet eller i en køletaske.
 • Rens fisken hurtigst muligt. Indmaden er det første der bliver dårlig.
 • Hav altid en pose med til selv de store fisk.

Tag ikke flere fisk med hjem end du og dine nærmeste kan spise. Naturen er ikke uudtømmelig.

 

Lystfiskeri fra Vestkysten

Lystfiskeri fra Vestkysten nær campingpladsen

Vestkysten kan være ligeså voldsom og brusende, som den kan være beroligende og smuk. Selv når vinden er kraftig og bølgerne enorme, så finder de fleste mennesker dog alligevel en form for ro ved vandet. Ligesom de ofte samtidigt overvældes af fascination og dybtfølt ærefrygt i sin sundeste form. Der er da heller ikke nogen tvivl om, at Vestkystens mange betagende og dragende facetter, trænger dybt ind i krop og sjæl på enhver der sætter sine fodaftryk i sandet.

Som lystfisker er man hovedsageligt bedst stillet, når vandet er forholdsvist roligt. Store eller mellemstore bølger gør det svært at fiske.

Fra stranden, få minutters gang fra campingpladsen, fanger man primært fladfisk. Der er derimod flere forskellige arter af fladfisk, herunder pighvar, rødspætte, skrubbe og til tider slethvar.

For at fiske fra stranden skal man have Statens lystfiskertegn

 

Fiskearter ved Vestkysten + fiskesæsoner

Skrubbe:
Skrubberne kan fanges året rundt fra stranden tæt på Søndervig Camping. I sommerhalvåret kan de fanges i alle vanddybder, helt inde i brændingen og langt ude i kastet. Det er muligt at fange skrubberne i både klart og uklart vand. I uklart vand kan det være en fordel at benytte forfang med perler i skarpe farver.

Fangstmetoder: Skrubberne kan fanges med et alm. forfang – 2 kroge og et lod. Man kan også bruge forfang med perler og spinnerblade. De benyttes når man fisker aktivt, kaster ud og spinner ind, langsomt hen over bunden. Fisker man aktivt, kan man bruge et blink for enden af forfanget istedet for et lod, det hugger fladfiskene også på.

Der hvor bunden kun består af sand, kan man beholde trekrogen på blinket – der hvor tangbælter og sten er at se, piller man den af. Blinket fungerer i det tilfælde kun som et lokkende element.

Man kan benytte fiskestykker, rejer, sandorm og børsteorm på sit forfang, til fangst af skrubber fra Vestkysten.

Pighvar:
Pighvarren er en glubsk rovfisk. Den er også Danmarks andenstørste fladfisk. Denne velsmagende og derfor meget populære spisefisk, kan fanges om foråret og om efteråret.

Pighvarren kan fanges helt inde i brændingen, men også ude over og imellem revlerne. Det er langt mere effektivt at fiske aktivt, end det er at kaste ud og vente på, at pighvarren selv finder frem til den agn man har valgt at bruge.

Fangstmetoder: Har man blink for enden af et klassisk forfang til fladfisk eller et af de mange forfang som er designet til fiskeri efter pighvar, er det ligeså ofte blinket der hugges på. Brug et sildestykke, en hel eller halv tobis. Man kan også forsøge sig med en af de mange andre arter, som man kan bruge til at fange pighvar med på forfangets enkeltkroge. Herunder: Brisling, et stykke af undersiden på en skrubbe, ising eller rødspætte, et stykke hornfisk etc.

Pigvarrene kan også fanges med et blink alene, som trækkes henover bunden. Man kan også benytte en jig eller en shad – en vægtbelastet krog med på-monteret gymmidyr eller gummifisk. Denne fiskes også hen over bunden. Her kan man spinne jævnt ind eller lave små “hop” med jiggen, så den ligner en lille fisk der på nærmeste vis, “hopper” henover bunden.

Slethvar:
Slethvarren fanges oftest lidt tilfældigt fra stranden tæt på campingpladsen. Der er generelt ikke mange af dem nogen steder i landet, så heldet spiller altid ind. Det eneste man skal vide omkring fangst af disse er, at de kan fanges med alle de fangstmetoder, som bruges til de 3 andre fladfisk.

Fangstmetoder: Se fangstmetoder til pighvar, rødspætte og skrubbe.

Rødspætte:
Rødspætterne fanges hyppigst om sommeren. Men de kan dog også fanges under årets 3 andre årstider. Ligesom de andre fladfiske-arter i området, kan rødspætterne fanges lige fra tæt under land, til så langt ude man kan kaste.

Fangstmetoder: Man kan både fange rødspætter under aktivt fiskeri, samt passivt fiskeri, hvor man kaster et forfang ud og venter på at de selv finder maddingen. Gode agn til at sætte på krogen eller krogene er, sandorm, børsteorm og rejer.

Lystfiskeri ved Hvide Sande

Hvide sande er en af de bedste havne egnet til lystfiskeri i Danmark. Havnen er privatejet og det koster også et beløb pr. dag for at fiske deri.

Se pris her og køb fiskekort online lige her. 

Man kan også købe fiskekortet fysisk, i grejbutikken Kott Fritid på Nørregade 2A i Hvide Sande.

Med i prisen får man adgang til is, så man kan holde de fangede fisk afkølede, samt renseborde med rindende vand.

Derudover skal man også have Statens lystfiskertegn. Bestil lige her.

 

Fiskerarter + fiskesæsoner

Sild:
Sildene ankommer i enorme stimer i midten af marts og kan fanges frem til ca. midten af maj. Perioden kan variere lidt.

Omkring september ankommer høstsilden.

Sildene fanges oftest fra slusen og ud til ca. midten af havnen.

Fangstmetoder: Et sildeforfang og et lod eller blink for enden af forfanget er vejen frem. Kast ud og start din indspinning umiddelbart efter. Når linen rulles tilbage på hjulet, kan man krydre med langsomme ryk i stangen, som giver mere liv til de små fiskeimitationer på forfanget.

Makrel:
Makrellerne kan fanget stort set overalt i Hvide Sande Havn. De kan også fanges fra stranden ude langs Vestkysten. Højsommeren/sensommeren er tiden for fangst af makrel. Typisk fra august.

Fangstmetoder: Man kan bruge makrelforfang, blink, prop og sildestykker, kystwobler og flue – kastet både med fluestangen fra evt. ydermolerne eller med bombardaflåd og spinnestang.

Torsk og sej:
Torskefiskene er at finde inde i havnen. Men henunder aften, kan de nogengange fanges fra ydermolerne også. Sommeren er en god tid til fangst af torsk og sej, men også vintersæsonen har sine gode perioder.

Fangstmetoder: Forfang med sildestykker, børsteorm, sandorm eller rejer kan være fangstgivende. Man kan også benytte blink eller jigs med gummidyr eller shads (Fiskeimitationer i gummi med flad hale)

Rødspætte og skrubbe:
Fladfiskene kan i og for sig fanges året rundt i havnen, samt ude fra stranden.

Fangstmetoder: Her kan bruges et klassisk forfang med 2 kroge og et lod. Børsteorm eller sandorm er at foretrække, når fladfiskene skal fanges.

Multe:
Multen ankommer sydfra allerede i maj måned og bliver sommeren over. Den kan fanges fra molerne, men er oftest til at få i tale i havnens yderområder. Der hvor alle andre ikke går og fisker.

Fangstmetoder: Brug et gennemsigtigt penneflåd og lidt hvidt brød. Det kræver forsigtighed at fange denne fisk, som både er sky og nærmest alt-seende.

Ål:
Ålene kan fanges overalt i Hvide sande Havn. Nogle af de steder hvor der renses fisk hver dag, er et godt sted at begynde. Her menes både rensepladser for erhversfiskere og lystfiskere. Ålene kan fanges fra ca. maj og hele sommeren igennem.

Fangstmetoder: Brug gerne regnorm eller sandorm. Fiskestykker kan også være fangstgivemde. Et almindeligt forfang med 2 kroge er nok når ålene skal fanges.

 

 

 

Lystfiskeri i Ringkøbing Fjord

Denne lækre, vestjyske brakvandsfjord, byder på spændende fiskeri for hele familien. Begyndere, let øvede og de mere erfarne lystfiskere, kan alle finde spændende oplevelser og udfordringer i lystfiskeriets tegn, når Ringkøbing Fjord skal besøges.

 

Fjorden ligger ca. 1 km. i fugleflugt fra vores campingplads, hvor man både kan fange aborre, ål, skrubbe, skalle og gedde.

 

Nogle fiskepladser i fjorden er let tilgængelige andre ikke. Har man gummestøvler på eller eksempelvis waders, kan man komme til meget mere af fjorden end uden. Afvandings-kanaler, huller, diverse render og “blødbundede” områder, er en del af terrænet, som grænser ned til fjorden flere steder.

De fleste havne rundt i Ringkøbing Fjord må der fiskes i og omkring. Fra havnene er fiskeriet langt mere simpelt og kan dyrkes i alm. sko m.m.

Bork Havn er dog en af de få undtagelser, når det kommer til fiske-tilladelse. Man må ikke fiske inde i Bork Havn.

 

For den mere erfarne lystfisker eller sportsfisker, kan det være en spændende udfordring, at vadefiske efter fjordens store gedder. Det er flere steder muligt, at affiske større lavvands-områder, langs siv samt over tangbælter, i sin søgen efter brakvands-gedden.

 

Der er også laks og havørreder i Ringkøbing Fjord. Begge arter er dog fredet deri året rundt. Fanges en havørred eller en laks i fjorden, skal den nænsomt genudsættes.

 

Man skal være opmærksom på de fredningsbælter der er i Ringkøbing Fjord. Her er tale om helårs-fredninger, hvor man ikke må fiske indenfor hver af dem – året rundt.

Læs mere om bælterne ved at klikke på dette link og derefter på oversigtskortet. Skriv – Ringkøbing Fjord – i søgefeltet og se fredningerne. Klikker man på de markerede fredninger, kan man læse mere om periode, navn og for hvilke fiskemetoder fredningerne gælder.

 

Fiskearter i og omkring Ringkøbing Fjord + fiskesæsoner

 

Gedde: Gedderne i fjorden kan fanges året rundt. Det gælder både i det lave vand, samt i det dybe. Ringkøbing Fjord ikke dybere end 5 meter det dybeste sted.

Man skal være klar over at fjorden i det vestjyske er godt 30 km. lang, så der er meget vand at lede efter fisk i. Gedderne kan i reglen nemmest fanges i den inderste del omkring Nymindegab og et par km. mod nord derfra.

 

Fangstmetoder: Gedderne i fjorden kan fanges med wobler, spinner, jerkbait, blink, swimbait, agnfisk -fisket på bunden eller med prop,. Derudover også med spinflue, under fluefiskeri med geddefluer, samt med popper, jigs og shads m.m.

Om sommeren kan alle agn bruges, da gedderne jager i alle vandlag/vanddybder, men om vinteren jager de ikke så ofte nær overfladen efter føde. Det betyder at overfladeagn såsom popperen, ikke behøver at være i grejæsken i vintersæsonen.

 

Aborre: Der er rigtig mange aborrer i denne fjord. De kan stort set fanges overalt, især i sommersæsonen. D.v.s. i og omkring havnene, ude midt på fjorden, langs siv eller i en af de mange vige etc.

 

Fangstmetoder: Aborren er ligesom gedden, stort set altædende. Derfor kan man bruge mange typer af agn til denne velsmagende og flotte fisk. Herunder: Spinner, blink, wobler, jig, shad, agnfisk, orm, flue m.fl. Om sommeren kan de også fanges med popper.

 

Skrubbe: Skrubberne i Ringkøbing Fjord, kan fanges flere steder, året rundt. I de lidt dybere områder er det oftere nemmere at komme til dem, eksempelvis ved en af de mange havnes ind- og udsejlinger, samt  i sejlrenden generelt. Fjord-skrubberne er kødfyldte og særdeles velsmagende. DTU Aqua har fundet ud af, at fjordskrubberne i Ringkøbing Fjord ikke er genetisk forskellige fra havskrubberne i Nordsøen. Men at grunden til den mere fyldige smag og kødets kompakthed skyldtes, et bedre eller mere konstant fødegrundlag.

 

Fangstmetoder: Fladfiskene fanges bedst via. brugen af et klassisk forfang med 2 kroge og enten børsteorm, regnorm eller sandorm. Man kan dog også bruge skalrejer eller stykker af fisk.

 

Ål: Ålene er til at fange allerede fra maj måned og hele sommeren igennem. Selv i starten af efteråret kan der være godt med ål i fjorden. De kan stort set fanges overalt, også i løbet af hele dagen. Der skal altid fiskes nede ved bunden eller lige over den. Fisk gerne tæt op ad siv, sten, pæle, tangbælter – alt der kan give skjul til en ål.

I de sene aften- og nattetimer kan de fanges overalt. I ly af mørket er de ofte langt mere fødesøgende og jager selv over den fineste sandbund, hvis der er fødeemner.

 

Fangstmetoder: Ålene kan både fanges med alm. regnorm, sandorm og børsteorm. Man kan også bruge mindre fisk og fiskestykker.

Her kan bruges et forfang til fladfisk eller et enkelt lod og en enkelt krog bundet i linen. Man kan også bruge en prop eller et penneflåd – et lod og en krog.

 

Skalle: Skallerne kan fanges året rundt, men er klart nemmest at få i tale om sommeren. Disse populære og sjove “begynderfisk”, kan fanges overalt i fjorden.

 

Fangstmetoder: Skallerne kan fanges med en prop/et flåd, hvor man har majs, orm, brød eller f.eks. dej på krogen. De kan både fanges i dybt vand og i lavt vand. Inde i Ringkøbing Havn er der mange skaller og til tider også aborrer. Begge arter kan ofte danne rammen om en hyggelig og fangst-rig fisketur med de små i familien. Der er skilte langs kaj og mole, der fortæller hvor man må fiske inde i havnen.

Lystfiskeri i Vonåen

Vonå er en 6 km. lang kanal, som forbinder Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord. Kanalen er et glimrende udflugtssted for hele familien når fiskestangen skal luftes.

Madpakkehuset

I 2019 blev “Madpakkehuset” ved Vonå Engbro indviet. Et lækkert fristed med ly og læ, samt en badebro hvorfra man også kan fiske. Ved huset er der både toilet og grill. (medbring selv kul eller brænde)

Man må fiske i hele Vonå. Statens lystfiskertegn er dog obligatorisk. Langt det meste af åen er ikke tilgængelig, da der er store tætte “skove” af siv langs bredderne. Åen er dyb langs kanterne, så man kan ikke vadefiske i Vonå.

Har man en kano, kajak, robåd, motorbåd, pontonbåd, flydering eller en lille jolle etc. – er det klart en fordel.

 

Her kan der fiskes fra land

1.Broen ved rute 15/Herningvej nord/nordvest for Ringkøbing

Man kan parkere på broen. Husk at parkere bilen helt ind til siden, da der passerer mange biler samt lastbiler forbi i timen.

Man kan gå ned til Vonå fra begge sider af broen, ligesom man også kan fiske fra begge sider af den, samt under broen.

 

2. Vonå Engbro

Ved Vonå Engbro kan man parkere på begge sider af broen. Som tidligere nævnt, er der et lækkert madpakkehus på denne fiskeplads, hvor man kan grille sine fisk m.m.

Man kan både fiske fra selve Engbroen og fra bade- ansløbs- og fiskebroen.

3. Broen ved Søndervig Landevej

Denne fiskeplads er meget lille og man kan højst være 1-2 personer her. Der fiskes fra nordøst-siden af broen fra et enkelt ståsted. Dv.s. fra samme side som Ringkøbing Lystfiskerhavn. For at komme dertil fra bilen, skal man gå tæt op ad bakken og broen. (ca. 10 meter til vandet)

Fiskearter i Vonå + fiskesæsoner

Gedde:
Gedderne i Vonå kan fanges året rundt. Det er dog ikke alle steder man kan fanges dem – og de steder hvor de kan fanges, er klart lettest at nå i båd. Her er tale om de 2 vige i kanalen.

Fangstmetoder: Gedderne i Vonå kan fanges med alle agn skabt til geddefiskeri. Spinner, blink, wobler, jerkbait, swimbait, jig, shad, flue, samt mange, mange flere. I Kanalen trækker havørreder, laks, stavsild og helt igennem, ligesom der er et væld af andre fiskearter i Vonå, som udgør fødeemner for kanalens gedder. Herunder Hork, aborre, skalle, gedderne selv og ål m.fl. Der er derfor ikke én agn der virker bedst til Vonå´s gedder. De er langt fra kræsne.

Aborre:
Aborrefiskeriet er bedst om sommeren. De samles gerne omring broerne over Vonå, hvilket er ideelt, for det er også der alle kan være med fra, da fiskeriet kan foregå fra land.

Langs den yderste del af kanalen, imellem de 2 yderste broer mod Ringkøbing Fjord, kan der dog stå en del aborrer langs sivene i begge sider.

Fangstmetoder: Aborrene er klart nemmest at lokke til hug med regnorm. Man kan også benytte spinnere, blink og woblere, men ligesom regnormene, så er jiggen en klar favorit hos Vonås aborrer. Gerne et lille hvidt gummidyr på jiggen. (En jig er en vægtbelastet krog)

Skalle:
Sommersæsonen er klart at foretrække når skallerne skal fanges. Skallerne kan fanges overalt, men ligesom aborrene, samles de gerne omkring broerne.

Fangstmetoder: Skallerne kan fanges med et lod og en krog eller en prop, et lod og en krog, hvor der på sættes orm, maj, brød eller dej på krogen.

 

Skjern å laksefiskeri

Skjern Å er en af Danmarks bedste lakseåer. Selvom åen ikke længere kan bryste sig af, at have leveret fangsten af Danmarks længste laks, så er det stadig den lakseå, hvor man hele tiden har en fornemmelse af, at drømmefisken kan hugge når som helst.

Skjern Å bærer på flere legender og myter end nogen anden lakseførende å i Danmark.

Hvert år fanges der laks i denne – landets vandrigeste vandløb. Åen er desuden også Danmarks fjerde-længste og byder på et utal af fiskemuligheder og naturscenarier.

Man skal både have statens lystfiskertegn, et laksekort og et fiskekort, for at få lov til at fiske i Skjern Å. Der er flere fiskeforeninger som, i flere tilfælde, står for hver deres del af åen og derfor også hver deres fiskekort.

Man kan købe årskort, ugekort eller dagkort til foreningernes fiskestrækninger.

Se fiskekort og foreninger her: Skjern Å fiskekort…

 

Regler for lystfiskeri i Skjern Å

At fiske efter laks i de danske vestvendte åer, er i dag tæt på at være en videnskab. Ikke det at finde og fange laksene, men det at sætte sig ind i de mange regler. Især for en uerfaren lystfisker.

Det er i dag ikke muligt bare at gå ned til åen, smide en prop og en krog i vandet med en orm på. Der er i dag krav til hvilken krog der skal anvendes, hvornår man må fiske, hvilke temperatur-grader vandet skal have før man må fiske, samt i hvilken retning du må gå når du fisker. Derudover er der en årlig kvote på laksene. Når den er opbrugt, skal en fanget laks genudsættes.

Dette er bare nogle af de faktorer/regler man skal sætte sig ind i, før der fiskes i Skjern Å.

Man kan sige at åen i dag, mest er for erfarne sportsfisker/lystfiskere, men har man modet til at prøve kræfter med de mange store og stærke laks, så kan man læse mere om reglerne her.

 

 

Vil man gerne i gang med at fiske efter laks i Skjern Å, men er usikker på hvordan, hvor og hvad med, så kan man bestille en fiskeguide. Guiderne der benyttes ved åen, er inkarnerede sportsfiskere og har en årelang erfaring med fiskeriet efter laks i Skjern Å.

Se mere her: Guide

 

 

Fiskemetoder

Man kan fange laksene med orm, flue, spinner, blink og wobler. Husk igen på, at der er regler for kroge, bl.a. at der ikke må være modhager på, samt hvor mange kroge du må bruge, når vi taler om eksempelvis wobleren etc.

Laksene går i reglen dybt, så det er med at finde agn, som kan fiske langt nede i det strømfyldte vand og som kan komme godt ned i åens høller. (Fordybninger/huller i åen)

Den mest benyttede spinner til laksene i Skjern Å, er kondomspinneren. Oftest med en krop i rød, orange, gul eller sort. Spinnerbladet er ofte i sølv- eller kobberfarve.

Fluefiskeren har mange muligheder for valg af flue, stang og hjul – se denne video hvori der gives tips og tricks. Klik her…

 

Lystfiskeri i Thorsminde

Thorsminde Havn er en mindre version af Hvide Sande Havn. Trods det, er lystfiskeriet lige så bredt og alsidigt. Ligesom ved Hvide Sande, er der også en sluse ved Thorsminde. Slusen regulerer saltindholdet i Nissum Fjord på indersiden.

Fra kaj og mole kan man fange et utal af velsmagende fiskearter, det samme gælder fra ydermolerne og stranden omkring.

For at fiske i havneområdet og fra stranden, skal man have det obligatoriske lystfiskertegn. Statens Fisketegn kan købes her: Fisketegn

Man kan parkere flere steder på havnen og ved en af parkeringspladserne er en grejbutik, Fiskegrej Thorsminde, med både agn og fiskegrej til området.

Fiskearter i og omkring Thorsminde Havn + fiskesæsoner

Ålekvabbe: Ålekvabben kan fanges året rundt. Sommerhalvåret er dog at foretrække. Brug gerne fisketiden på at fiske nede langs mole og kaj, samt de steder i inderhavnen mod syd, hvor der er bropiller og pæle.

Fangstmetoder: Ålekvabberne kan fanges med fiskestykker, regnorm, sandorm og sommetider rejer. Brug et alm. forfang med 2 kroge og et lod.

Skrubbe og rødspætte: De to fladfiskearter kan fanges i hele havneområdet, samt ude fra stranden. Der er gode chancer for fangster året rundt. Rødspætterne er dog mest ude i den yderste del af havnen og langs stranden i sommerhalvåret, hvorimod skrubben er overalt – hele året rundt.

Fangstmetoder: Brug gerne sandorm, børsteorm eller regnorm. Fiskestykker fra sild, brisling eller eksempelvis tobis, kan også være fangstgivende. Man kan vælge at fiske passivt med et forfang, hvor man kaster ud og venter på at skrubben eller rødspætten selv finder agnen, eller man kan kaste ud og trække forfang og agn langsomt henover bunden, og på den måde selv afsøge et større område.

Sild: Sildene kan fanges fra ca. midt i marts og frem til sidst i april. De kommer også igen henunder efteråret. De fanges oftest i havneindsejlingen og hele vejen ind til slusen i det dybe vand.

Fangstmetoder: Brug et sildeforfang med enten et lod eller et blink for enden. Kast ud og træk langsomt ind. Tilføj gerne langsomme ryk i stangen under indspinningen. Det giver mere liv til småfiske-imitationerne på forfanget.

Makrel: Makrellerne ankommer oftest i juli og august og kan fanges frem til og med september, hvis sommeren er lang og varm. De stærke, stribede og velsmagende fisk, kan fanges fra slusen og ud. I sensommeren er de lettest at fange ude ved havne-ind- og udsejlingen.

Fangstmetoder: Man kan bruge markelforfang, prop og sildestykker, blink og kystwoblere til fangst af makrel ved Thorsminde Havn.

Stavsild: Denne enorme sildeart bliver længere end 50 cm. lang. Den smager sublimt og kæmper som en lille laks. Det er også en glubsk rovfisk, som spiser sild, tobis og brisling m.fl. Sensommeren er den bedste tid til fangst af stavsild her.

Fangstmetoder: Stavsilden kan fanges med blink, kystwoblere, makrelforfang, prop og stykker af sild, tobis eller brisling.

Pighvar: Pighvarren ankommer tidligt på foråret og kan i bund og grund fanges helt frem til slutningen af september. Den skal dog fanges ude fra stranden. Syd eller nord for ind- og udsejlingen til Thorsminde Havn.

Pighvarren er Danmarks andenstørste fladfisk og fanges hvert år op til over 6 kg.

Fangstmetoder: Brug gerne hele eller halve tobis eller strimler af sild. Når man bruge disse naturlige agn, skal man sørge for at have mange agnfisk med, da de til tider falder af krogen i kastet. Brug et forfang med én eller 2 kroge, samt et blink i enden – med krog. Man kaster ud og trækker derefter forfang og agn henover bunden i sin søgen efter en sulten pighvar.

Man kan også bruge et blink alene og ligeledes trække det henover bunden. Desuden kan man benytte jigs med gummifisk også kaldet, shads, samt kystwoblere og fluer.

Hornfisk: Hornfiskene kan fanges fra midt i april og typisk frem til starten af september. De kan hovedsageligt fanges fra slusen og ud samt ude langs Vestkysten.

Fangstmetoder: Man kan bruge prop med reje, sildestykker og stykker af tobis eller brisling. Blink og kystwoblere er også særdeles effektive til fangst af hornfisk.

Gratis fiskeri i børnevenlige fiskevande

Ringkøbing-Skjern Kommune har fiskeretten til flere spændende og børnevenlige fiskemuligheder.

Der er både tale om strækninger af åer, søer og bække. I listen herunder, ses de bedst egnede til fiskeri efter gedde, bækørred, ål, skalle og aborre

Fælles for de fleste af fiskevandene er, at de er børnevenlige. Chancen for fangst af fisk er ganske fornuftig, vandet er flere steder forholdsvist nemt at komme til og man kan fange en god blanding af fiskearter. En perfekt og mild introduktion til det at være lystfisker.

 • Søområde ved Ganer Å og Kirke Å
 • Tarm Møllebæk
 • Tarm Bybæk
 • Hoven Å
 • Egeris Mølleå
 • Herborg Bæk
 • Vorgod Å
 • Hover Å
 • Tim Å
 • Ganer Å
 • Kirke Å

Se kort over hver strækning af bæk og å, hvorfra man må fiske, samt kort over søerne. I linket kan man også se hvor man må parkere. Klik her…

 

Statens fisketegn er det eneste man behøver for at få adgang til fiskevandene. Alle lystfiskere mellem 18 og 65 år, skal have et lystfiskertegn. Køb det her: Statens Fisketegn

 

Gedde: Gedderne i åerne, bækkene og søerne kan fanges året rundt. Man skal dog være opmærksom på, at de er fredede i april måned. I sommerhalvåret tager de føde til sig i alle vanddybder, men i den kolde tid, skal man ofte finde dem i dybere vand, der kan dog være undtagelser.

Fangstmetoder: Gedderne kan fanges med spinner, blink, wobler, jerkbait, swimbait, jig, shad og flue m.fl.

Man kan også benytte skaller som agn, fisket med en prop eller på bunden.

Aborre: Aborrefiskeriet er bedst om sommeren. Men i søerne kan man være heldig at fange store aborrer om vinteren. Aborrene er generelt langt mere aktive i sommerhalvåret og derfor også langt nemmere at fange.

Fangstmetoder: Aborrene kan fanges med regnorm, spinnere, blink og woblere. Man kan også bruge jiggen, som allround er en af de bedste agn til de stribede og velsmagende aborrer.

Om vinteren når der fiskes efter store aborrer, kan man bruge en skalle, ganske som man gør det til geddefiskeriet.

Skalle: Sommersæsonen er klart at foretrække når skallerne skal fanges. Skallerne kan fanges overalt i åerne og bækkene. Det samme gælder for de søer man må fiske i.

Fangstmetoder: Skallerne kan fanges med et lod og en krog eller en prop, et lod og en krog, hvor der påsættes orm, majs, brød eller dej på krogen.

Ål: Ålene kan fanges i sommerhalvåret. De fanges hyppigst i aften- og nattetimerne, men kan sagtens fanges om dagen også. Der er ål i alle de ovennævnte fiskevande.

Fangstmetoder: Bortset fra de helt store ål, som også kan fanges med skaller, så er den fantastiske og multianvendelige regnorm, klart at foretrække. Ålene elsker regnorm og der er indtil nu, ikke fundet en bedre agn til fangst af ål i Danmark.

Ormene kan fiskes med på bunden via. brugen af en prop eller bare et lod og en krog.

Bækørred: Bækørreden er særdeles territorial. Kommer der en spinner forbi bækørredens standplads, så er chancen for den hugger tæt på 100%.

Man kan ofte finde en bækørred under en udhængende gren, i et af vandløbenes mange høller, ved sten i åen, buske med rødderne i vandet, ved broer, i grøderender, ja faktisk alle steder med strømlæ, skjul og sommetider skygge.

Fangstmetoder: Man kan fange de smukke rødprikkede ørreder med spinner, blink, flue, wobler eller orm.

Når det kommer til kunstagn (Menneskeskabte agn), så er der et utal af farver der fungerer til dette fiskeri. Heriblandt kan nævnes: Rød, orange, brun, sølv, kobber, sort m.fl.

Put and take

Put and take søer i området

Vi har flere gode put and take-søer i nærheden af campingpladsen. I nogle søerne kan man fange flere forskellige ørredarter, regnbueørreden er dog at finde i alle søerne.

Man skal betale for at fiske i søerne. Fiskekortene kan købes ved hver sø, hvor man typisk betaler ud fra hvor mange timer man vil fiske.

Put and take-søerne har renseborde og rundt om søerne er opstillede bord-bænkesæt, hvor madpakken kan nydes.

Søerne:

Søndervig Put & Take – 2,2 km. fra campingpladsen

Denne fiskesø består af én sø. Søen er på sin vis opdelt af en bro i midten, hvor en indsnævring er at finde. I søen udsættes oftest regnbueørreder op til 3-4 kg. nogengange større. De fleste ligger dog på 1-2 kg.

I perioder sættes der også bækørreder ud i søen.

Et læhus er bygget tæt på vandet. Rensebord, samt toilet er at finde ved huset.

Adresse:

Søndervig Put & Take

Holmsland Klivej 126 (Søndervig)

6950 Ringkøbing

Telefon nr.: 97 33 72 82

Klegod Ørredsø – 4,2 km. fra campingpladsen

Klegod Ørredsø består af 2 fiskesøer. Omkring søerne er bord-bænkesæt. Man har også lavet en opholdsstue, samt en overdækket terrasse. Toiletter er også at finde ved søerne.

I en automat ved opholdsstuen kan man købe orm og fiskegrej.

I søerne udsættes der regnbueørreder.

Adresse:

Klegod Ørredsø

Holmsland Klitvej 100

6950 Ringkøbing

Telefon nr.: 97 33 90 25

Oriver – 17, 4 km. fra campingpladsen

Oxriver består af hele 6 søer og et mere end 1000 m. langt åløb. Der bliver dagligt sat fisk ud fra 1-8 kg.

Der er tale om flere forskellige ørredarter såsom regnbueørred, kildeørred, bækørred, guldørred, brødding og Rødding.

Bord-bænkesæt er opstillet rundt om alle søerne.

Lige ved parkeringspladsen er der en toiletbygning, hvor også et rensebord er at finde.

Adresse:

Oxriver

Stampevej 3

6950 Ringkøbing

Telefon nr.: 29 62 38 24

Fangstmetoder

Ørrederne i put and take-søerne kan fanges med flere forskellige agn og fiskemetoder. Nogle er mere effektive end andre, her er de mest gængse og fangstgivende:

Powerbait: Powerbait er en syntetisk agn. Det er en form for masse i forskellige farver med forskellige smage/lugte. Denne form for madding er designet til at flyde. D.v.s. at man kan binde et lod i linen, eksempelvis 1 meter fra linespidsen, hvor man så binder en lille tre-krog i linespidsen… En klump powerbait klemmes om tre-krogen og man kaster derefter ud. Powerbaiten vil så flyde op 1 meter over bunden. Hvis man har påsat nok vel at mærke. Før der kastes ud, kan man lige se om baiten flyder.

Det er vigtigt at man holder øje med sin stang, når der fiskes på denne måde. Det er mindst ligeså vigtigt at løsne bremsen på hjulet, hvis man lægger hjul og stang fra sig mens man venter.

Hvis ikke fisken kan tage line fra hjulet, så trækker den stang og hjul i vandet. Selv en ørred på 1 kg. er i stand til at gøre det.

Spinner: At fiske med spinner kaldes aktivt fiskeri. Man kaster ud og trækker ind igen med det samme. Spinneren er designet til at rotere og skabe postyr i vandet. Den skal på sin vis også ligne en fisk. Det er dog ikke helt tilfældet, men ikke desto mindre, så virker den ofte.

Blink: I dag bruges det der hedder, gennemløbsblink, mere end nogensinde før. I blinket er der et hul, hvor linen trækkes igennem og derefter sætter man en lille perle imellem blinket og den krog, som man derefter binder i line-enden. Der findes mange typer gennemløbsblink til put and take-fiskeri, de mest benyttede og mest effektive er følgende: Trutta, D360, Snurrebassen og Præsten.

Blinket kastes ud og trækkes ind. Nogle dage skal det gøres langsomt, andre dage må der gerne være lidt mere fart over indspinningen.

Prop og regnorm: En god klassiker forgår aldrig. Regnormen er stadig en af de mest effektive agn til put and take-ørrederne og vil altid være det. Nogle dage, skal der dog gerne lidt farve til at provokere en træg ørred. Her kan man tilføje majs eller en lille klump powerbait i gul, orange eller evt. grøn på krogen, sammen med regnormen.

Flue – fisket med fluestang eller spinnestang og bombardaflåd: Fluen kan være uhyre effektiv til ørrederne i put and take søerne . Nogle dage skal man bruge naturtro imitationer og andre dage, skal der gerne skarpe farver i brug. Hvilke farver og størrelser afgøres på dagen. Kun ørrederne kan give svaret på, om det man fisker med er det korrekte eller ej.

Kutterture

Fra Hvide Sande kan man tage med en kutter ud for at fange torsk, sej, havkat, lange makrel og diverse fladfisk m.fl.

Man kan tilmelde sig kortere eller længere ture og uanset hvilken kutter man vælger, er der tale om nogle af de mest erfarne skippere i Danmark, når det kommer til at finde fisk, sejlads og generel viden om fisk og fiskepladser.

Se mere om Solea her: 

Bestil og læs mere her: M/S Bodil og M/S Muddi

https://emma-line.dk/

Det er på hver tur muligt, at få fileteret sine fisk ombord. Det koster et beskedent beløb. Spørg efter prisen når der bookes. Fiskene opbevares desuden på is under hele turen, så de holdes friske og kolde.

På turene kan der være op til 12 deltagere. Der er køjer på begge kuttere og det er også muligt, at sidde ned ved både borde og bænke, når madpakken skal nydes under turen.

Udstyr og beklædning

Fiskeudstyr og grej kan lejes for 100 kr.

Med i lejen er 1 stk. pirk, mister man den, kan der købes flere ombord.

Sørg altid for at have godt med varmt tøj på eller med ombord. Man ved aldrig med sikkerhed, hvordan vejret bliver ude på havet.

Man skal selv sørge for søsygepiller eller plastre til f.eks. at sætte bag øret. Kutteren sejler ikke ind med en evt. søsyg deltager.

Betaling og booking

Bestil altid i god tid. Turene med dette selskab er populære, med god grund.

Betaling foregår ombord kutteren. Det betyder at man ikke mister penge ved en evt. aflysning på grund af vejret.

Book turen via. telefon eller mail:

Skipper Per Jensen

Havnegade 22

7680 Thyborøn

Denmark

Telefon: 29449570

E-mail: jensenfam@hotmail.com

 

Gå ikke glip af rabatter,
arrangementer og anden nyttig viden :-)