Under opbygning

Lystfiskeri ved Vestkysten

Her ved Vestkysten er der et utal af gode fiskemuligheder.
Tæt på Søndervig Camping finder du put and take, fjord, å, hav og havnefiskeri. Er heldet med dig kan du få dig et væld af spændende fiskearter med hjem.

Jari fra http://www.lystfiskeridanmark.dk/ har skrevet en masse nyttig information omkring de mange muligheder.

 

 • Regler og mindstemål
 • Lystfiskeri fra Vestkysten
 • Lystfiskeri ved Hvide Sande
 • Lystfiskeri i Ringkøbing Fjord
 • Lystfiskeri i Vonåen
 • Skjern å laksefiskeri
 • Lystfiskeri i Thorsminde
 • Gratis fiskeri i børnevenlige fiskevande
 • Put and take
 • Kutterture

 

Regler og mindstemål

Før man tager ud for at fiske, er det vigtigt at man er opmærksom på de gældende regler for lystfiskeri i vores område.

Nogle fisk er fredede i perioder, andre må ikke hjemtages uanset årstid og for langt de fleste fiskarter, er der gældende regler for hvor store eller små de må være, før man må tage dem med hjem.

 

I nedenstående links kan man læse om alle de gældende regler for lystfiskeri i blandt andet Ringkøbing/Skjern Kommune.

I Ringkøbing Fjord må man ikke hjemtage laks og havørreder.

Tips til god behandling af fisk der skal genudsættes.

 • Fisker man efter fiskearter, som man ved man ikke vil have med hjem, så brug kroge uden modhager. Er der modhager på krogen eller krogene man har købt, kan de klemmes ind med en almindelig flad tang.
 • Klem ikke for hårdt på fisken, når den holdes og håndteres.
 • Put aldrig fingre eller hænder ind i gællerne på fisken. Gællerne er sarte og det er sjældent, at en fisk overlever “indgrebet” efter genudsætning.
 • Brug så vidt muligt et net når fisken “landes”. Mange løfter fisken i linen, hvor den ofte spræller med sin fulde vægt placeret på krogen. Det kan ofte ende med et stort hul i fiskens mund. Land den med nettet og krogen kan løsnes nemt og enkelt.
 • Hav altid en krog-løser med. En tang eller andet, når krogen sidder godt og evt. dybt i fisken.
 • Fiskene har ikke godt af at sprælle rundt på sten eller eksempelvis asfalt. De kan sagtens tåle græs eller blødt underlag generelt. Hold gerne en hånd over fisken under behandling, så den ikke slår sig i sin kamp for at slippe fri, uanset underlag.

Tips til håndtering af fisk der skal hjemtages.

 • Afliv altid en fisk med det samme. En langsom død i en spand med vand eller andet, kan vi i bund og grund ikke byde en gave fra naturens side. Det gælder uanset fiskeart.
 • Husk at holde fisken væk fra solen.
 • Opbevar gerne den aflivede fisk i vandet eller i en køletaske.
 • Rens fisken hurtigst muligt. Indmaden er det første der bliver dårlig.
 • Hav altid en pose med til selv de store fisk.

Tag ikke flere fisk med hjem end du og dine nærmeste kan spise. Naturen er ikke uudtømmelig.

 

Lystfiskeri fra Vestkysten

Lystfiskeri fra Vestkysten nær campingpladsen

Vestkysten kan være ligeså voldsom og brusende, som den kan være beroligende og smuk. Selv når vinden er kraftig og bølgerne enorme, så finder de fleste mennesker dog alligevel en form for ro ved vandet. Ligesom de ofte samtidigt overvældes af fascination og dybtfølt ærefrygt i sin sundeste form. Der er da heller ikke nogen tvivl om, at Vestkystens mange betagende og dragende facetter, trænger dybt ind i krop og sjæl på enhver der sætter sine fodaftryk i sandet.

Som lystfisker er man hovedsageligt bedst stillet, når vandet er forholdsvist roligt. Store eller mellemstore bølger gør det svært at fiske.

Fra stranden, få minutters gang fra campingpladsen, fanger man primært fladfisk. Der er derimod flere forskellige arter af fladfisk, herunder pighvar, rødspætte, skrubbe og til tider slethvar.

For at fiske fra stranden skal man have statens lystfiskertegn, som kan købes her: https://fisketegn.fiskeristyrelsen.dk/fisketegn/common/setupAnglerFisherType.do

Fiskearter ved Vestkysten + fiskesæsoner

Skrubbe:
Skrubberne kan fanges året rundt fra stranden tæt på Søndervig Camping. I sommerhalvåret kan de fanges i alle vanddybder, helt inde i brændingen og langt ude i kastet. Det er muligt at fange skrubberne i både klart og uklart vand. I uklart vand kan det være en fordel at benytte forfang med perler i skarpe farver.

Fangstmetoder: Skrubberne kan fanges med et alm. forfang – 2 kroge og et lod. Man kan også bruge forfang med perler og spinnerblade. De benyttes når man fisker aktivt, kaster ud og spinner ind, langsomt hen over bunden. Fisker man aktivt, kan man bruge et blink for enden af forfanget istedet for et lod, det hugger fladfiskene også på.

Der hvor bunden kun består af sand, kan man beholde trekrogen på blinket – der hvor tangbælter og sten er at se, piller man den af. Blinket fungerer i det tilfælde kun som et lokkende element.

Man kan benytte fiskestykker, rejer, sandorm og børsteorm på sit forfang, til fangst af skrubber fra Vestkysten.

Pighvar:
Pighvarren er en glubsk rovfisk. Den er også Danmarks andenstørste fladfisk. Denne velsmagende og derfor meget populære spisefisk, kan fanges om foråret og om efteråret.

Pighvarren kan fanges helt inde i brændingen, men også ude over og imellem revlerne. Det er langt mere effektivt at fiske aktivt, end det er at kaste ud og vente på, at pighvarren selv finder frem til den agn man har valgt at bruge.

Fangstmetoder: Har man blink for enden af et klassisk forfang til fladfisk eller et af de mange forfang som er designet til fiskeri efter pighvar, er det ligeså ofte blinket der hugges på. Brug et sildestykke, en hel eller halv tobis. Man kan også forsøge sig med en af de mange andre arter, som man kan bruge til at fange pighvar med på forfangets enkeltkroge. Herunder: Brisling, et stykke af undersiden på en skrubbe, ising eller rødspætte, et stykke hornfisk etc.

Pigvarrene kan også fanges med et blink alene, som trækkes henover bunden. Man kan også benytte en jig eller en shad – en vægtbelastet krog med på-monteret gymmidyr eller gummifisk. Denne fiskes også hen over bunden. Her kan man spinne jævnt ind eller lave små “hop” med jiggen, så den ligner en lille fisk der på nærmeste vis, “hopper” henover bunden.

Slethvar:
Slethvarren fanges oftest lidt tilfældigt fra stranden tæt på campingpladsen. Der er generelt ikke mange af dem nogen steder i landet, så heldet spiller altid ind. Det eneste man skal vide omkring fangst af disse er, at de kan fanges med alle de fangstmetoder, som bruges til de 3 andre fladfisk.

Fangstmetoder: Se fangstmetoder til pighvar, rødspætte og skrubbe.

Rødspætte:
Rødspætterne fanges hyppigst om sommeren. Men de kan dog også fanges under årets 3 andre årstider. Ligesom de andre fladfiske-arter i området, kan rødspætterne fanges lige fra tæt under land, til så langt ude man kan kaste.

Fangstmetoder: Man kan både fange rødspætter under aktivt fiskeri, samt passivt fiskeri, hvor man kaster et forfang ud og venter på at de selv finder maddingen. Gode agn til at sætte på krogen eller krogene er, sandorm, børsteorm og rejer.

Gå ikke glip af rabatter,
arrangementer og anden nyttig viden :-)